Рендосването над водата върху широки ски бегачи, докато бъдете теглени от моторна лодка, пътуваща най-малко 24 км/ч, е известно като водни ски (15 mph). Скиорът се накланя леко назад, докато държи дръжка на въже, свързано с гърба на лодката.

За направата на водни ски се използват дърво, метал, фибростъкло и други материали. Ските с общо предназначение обикновено са с дължина 1,7 метра (5,5 фута) и ширина 15 сантиметра (6 инча). Размерите на ски се увеличават, когато скиорите стават по-тежки. В долната част на всяка ски, близо до петата, има стабилизираща перка. В случай на падане, плътно прилепнали гумени връзки за краката се разширяват, освобождавайки краката на скиора без повреда.

Основите на водните ски

Не е същото като ходенето по вода. Но е близо и може да възразите, че е дори по-добре. Плъзгането по повърхността на езеро със скорост 20 mph (32 km/h) с вятър в косата е наистина незабравимо изживяване. И благодарение на водните ски го имате.

Водните ски са основен спорт. Човек, облечен в нещо като ски за сняг, се влачи през езерото от моторна лодка. Водният спорт има вековна история зад гърба си. Развитието му съвпада с това на моторните плавателни съдове. Не можете да карате водни ски зад кану; трябва да бъдете теглени от моторна лодка със скорост най-малко 20 mph. В резултат на това развитието на технологиите за моторни превозни средства само спомогна за развитието на водните ски. Скиорът ще бъде по-бърз, ако лодката е по-бърза. Скоростта също се изразява в нова мобилност и каскади.

Водните ски са не само популярна развлекателна дейност, на която се радват мнозина, но е и състезателен спорт, който набира все по-голяма популярност. Всеки сезон USA Water Ski организира около 900 турнира, вариращи от малки събития за начинаещи до състезания на световно ниво. Състезания по слалом, трикове и скокове са отворени за скиори от всички възрасти. Всяка година Международната федерация по водни ски спонсорира редица състезания на световно ниво, включително шампионати за елитни, ветерани, под 21 години, юноши и водни скиори с увреждания.

Произходът на водните ски

Въпреки че има много малко наличен материал, изглежда, че водните ски са започнали в Швеция, тъй като фразата vatternskida, което означава „да караш ски върху водно тяло“, може да се намери в шведските речници, датиращи от 1921 г.

Официално обаче началото на спорта може да се проследи до двама младежи от Минесота. Според легендата през юни 1922 г. 18-годишният Ралф Самуелсън от Лейк Сити, Минесота, имал брилянтното прозрение, че ако можеш да караш ски по сняг, можеш да караш и по вода. В продължение на няколко дни Самуелсън и брат му Бен работят по своя план и в началото на юли 1922 г. Самуелсън успява да се изправи на две ски, докато е теглен от лодка, управлявана от брат му.

Екипировката им беше елементарна. За да направи своите ски, Самуелсън първоначално експериментира с пръчки на бъчви и дължини от дърво, свързани заедно с кожени ленти. Като ски въже той използва крило на прозореца. Според Самуелсън бихте могли ефективно да се плъзгате над езерото, ако се облегнете назад, като върховете на ските ви сочат нагоре.