Водните ски са спорт, който се практикува на повърхността на водата. През 20-те години на миналия век Ралф Самюелсън изобретява карането на водни ски. Той кара ски, използвайки чифт сноубордове и въже за дрехи като въже за теглене.

Обикновено състезателят се тегли от лодка или от система за ски с въжета. Ездачите използват една (слалом) или две ски, за да се движат по повърхността. Начинаещите обикновено използват двойни ски, преди да преминат към единични ски. Водните ски се карат най-често в езера, реки, а понякога и в океана.

Водните ски имат гумени връзки, които държат крака на място. Всяка ски на чифт двойни ски има единична връзка. Водните ски са спорт, на който могат да се наслаждават повече от двама души едновременно. Обикновено карането на водни ски започва в дълбока вода, въпреки че може да започне и на брега със “сух старт”.

Уейкборд

Уейкбордингът е спорт за каране на водни ски, сноуборд и сърф, при който ездачът е теглен зад лодка, докато се вози на борда. Този спорт е разработен за пръв път през 80-те години на миналия век и преди това е бил известен като скуорфинг. Говори се, че е изобретен в Австралия и Нова Зеландия.
За тегленето на уейкбордиста или ездача често се използва лодка. За теглене на ездача могат да се използват кабелни системи за затворени трасета, лебедки, лични плавателни съдове, камиони, автомобили и превозни средства с повишена проходимост. Ездачът може да застане на дъската и да следва въжето или да застане на ръба на дъската и да се движи от страна на страна.
Ездачите изпълняват различни скокове и други тактически действия. Обикновено те постигат това, като се качват на борда на лодка и се изстрелват във въздуха. Дъските за уейкборд често са изработени от пяна, пчелна пита и покрити с фибростъкло. Уейкбордингът най-често се практикува в езера, но някои хора го правят и на плажа.

Скинг

Карането на ски е вид транспорт, при който чифт ски, по един за всеки крак, се използва за плъзгане по различни повърхности. Ските на сняг са най-ранният и най-популярен вид ски, който проправя пътя за създаването на други видове ски, като например ски на трева, пясък и вода. Ските се практикуват широко като спорт за развлечение, както и се състезават в конкурси.

Да разгледаме различните форми на каране на ски:

Карането на ски върху сняг е известно като каране на ски върху сняг. Съществуват различни видове състезателни състезания по ски на сняг. Ски бягане, ски скокове, северна комбинация, алпийски ски и ски свободен стил са известни събития. Сред значимите турнири по ски на сняг са Зимните олимпийски игри и различните Световни купи.

Водните ски са спорт, който се практикува на повърхността на водата. Слаломите, скоковете и триковете са трите основни състезания в големите шампионати. За този спорт се организират и директни състезания и маратонски състезания.

Ските на трева са ски спускане, което се провежда на трева и включва специално изработени ски. Трасето е сравнимо с това за алпийски ски.

Ски на пясък е спорт, който се практикува само в пустините, където пясъкът е великолепен и идеален за каране на ски.