Водните скиори могат да достигнат скорост до 50 мили в час (80 километра в час), поради което падането може да има опустошителни последици. Най-честите наранявания при водни ски са наранявания на коляното и лицето. Възможни са и наранявания на ръцете и горната част на тялото [източник: Робъртс]. Подскоците и завъртанията оказват голямо натоварване на коленете, затова ги поддържайте огънати през цялото време, за да избегнете неестествени ъгли или точки на допир с водата. Наранявания на коляното могат да бъдат избегнати, като се предприемат основни предпазни мерки. Правенето на напади или клякания, за да развиете мускулите на прасеца, може да ви помогне да регулирате огъването и разгъването на коленете си, а оттам и баланса си във водата.

Ще разгледаме оборудването, което ще ви е необходимо за водни ски, сега, когато знаете как да се изправите и да тръгнете. На първо място, ще ви е необходима спасителна жилетка. Това се разбира от само себе си. Винаги поставяйте безопасността на първо място. Ще ви трябва и лодка, която може да пътува най-малко 20 до 25 мили в час (32 до 40 км/ч).

Ще ви трябват и ски от фибростъкло. Дължината на вашата ски се определя от типа каране на ски, който ще изпълнявате, и вашето ниво на опит. По-дългите ски с плоско дъно са по-добри за начинаещи, тъй като ви държат по-стабилни и ви позволяват да се завивате по-лесно. Острите ръбове ви помагат да се движите по-бързо, а широките върхове ви позволяват да издърпвате по-бързо. Размерът на рокерите, извивката в долната част на ските, позволява различни степени на ускорение, докато перките в долната част на ските допринасят за маневреността.

Какво друго оборудване за водни ски ви е необходимо?

Водните ски се предлагат в различни стилове

Предлагат се няколко различни вида ски.

Най-честите и най-лесни за учене ски са комбинираните двойки. За по-добър контрол те включват по-широки съвети. Слаломските са ски с една ски, които са полезни за извършване на остри завои и бързо движение. По-широките опашки и плоските дъна на начинаещите слаломни ски улесняват изправянето и изправянето. Средните и напреднали ски, от друга страна, имат вдлъбнато дъно, заострени опашки и скосени ръбове. Отначало са по-трудни за работа, но след като ги овладеете, ще можете да се движите по-бързо и да завивате по-рязко. Trickskis се използват за правене на трикове като скачане, въртене и обръщане (оттук и името). Те нямат перки и са къси и широки. В резултат на това те стават по-трудни за контрол, но по-лесни за въртене и плъзгане. Ските за скок са направени за скачане от рампи и са невероятно дълги, но леки, което ви позволява да скачате на огромни разстояния. Връзките, които трябва да бъдат съставени от гумирана гума или неопрен с регулируеми задържащи ремъци и укрепващи части през петата, също трябва да се имат предвид при закупуване на ски.

Следващата стъпка е да изберете въже. Внимавайте за следните черти:

Леко еластомерен, за да ви позволи малко място за раздвижване при смяна на скоростта.
70 до 75 фута дължина (21 до 23 метра)
Полипропиленова композиция, материал, който може да се разтегне с 2 до 3 процента при нормални натоварвания при ски, като същевременно абсорбира ударите от събуждане.
Диамантена оплетка от полиетилен или полипропилен, с дебелина 1/4 инча, имаща якост на скъсване над 800 паунда (362 килограма)
Излитания с опции за удължаване и скъсяване
Когато избирате дръжка, имайте предвид следното:

Гумена или пластмасова дръжка, шприцована
Има диаметър от 1 до 1,25 инча (2,54 до 3,17 см), в зависимост от размера на ръката ви.
В зависимост от вашия размер, дължината ще варира от 11 до 18 инча (28 до 45,7 см).
На следващите две страници ще разгледаме многото видове водни ски.

Ски трикове и слалом

Има различни видове състезателни събития за водни ски в допълнение към водните ски за отдих. Нека разгледаме всеки стил водни ски по-подробно.

Триковото каране на ски е точно това, което звучи: водните ски изпълняват каскади. Трик скиорите правят подобни на гимнастика маневри на къси ски без перки вместо на конвенционалното оборудване. На една или две ски можете да правите каскади. Можете да изпълнявате каскади за повърхност и събуждане с една ски, докато държите въжето с една или две ръце. Повечето скиори използват две ръце, като опитните скиори дори плъзгат задния си крак в дръжката. Скиорите, които се състезават в трик състезания по ски, имат два 20-секундни паса, за да опитат възможно най-много подвизи. Скиорите трябва да нарисуват рутината си и да я покажат на съдиите преди началото на състезанието. Напредналите скиори обикновено правят първоначалния си пас с ръце и втория си пас със задния си крак в дръжката. Съдиите следят скиорите и дават точки за всеки трик, който изпълняват. Обръщания на събуждане и многократни завъртания с дръжката, свързана с крака, са триковете, които получават най-много точки. Скиорът с най-много точки е победител.

При слаломните ски скиорът се движи по трасе от шест зигзагообразни шамандури, използвайки само една ски и две връзки за крака. Скоростта на лодката се повишава на стъпки от 2 mph (3,2 kmh), докато достигне максимална скорост, определена от правилата на състезанието. След това въжето се скъсява на предварително определени дължини. Контепечели този, който успешно обиколи най-много шамандури, без да падне или да пропусне. Скиорите, които знаят как да слаломират, не пропускат, докато въжето не е по-малко от разстоянието между лодката и шамандурата. Това е предизвикателна задача; всъщност трябва да се наведете над шамандурата с тялото си, за да я завършите.