Водни спортове

Ски етикет: Правила и учтивости на пистите.

1 Mins read

Знаете ли, че над 50 милиона посещения на скиори бяха записани в Съединените щати през сезона 2020-2021 г.?

При движение по пистите не става само за забавление; също така става и за спазване на правилното поведение, за да се осигури безопасно и приятно преживяване за всички.

От разбирането на знаците на пистите до устъпването и преминаването с внимание, има основни правила и учтивости, за които всеки скиор трябва да бъде осведомен.

Следете за да разберете как можете да повишите своето ски преживяване, като спазвате тези насоки.

Първо безопасност.

За да гарантирате безопасно и приятно изживяване при скиране, винаги отдавайте приоритет на безопасността на пистите. Когато се спускате по планината, запомнете, че безопасността трябва да е вашето първо предизвикателство. Започнете като проверите вашата екипировка, преди дори да стъпите на сняга. Уверете се, че карабинерите ви са здраво закрепени и ботите ви се побират плътно. Когато сте готови да скирате, винаги носете каска. Това е един прост стъпка, която може да направи огромна разлика в случай на падане.

Докато скирате, поддържайте контрол над скоростта и посоката си. Бъдете внимателни към околните и другите скиори по всяко време. Уважавайте определените ски писти и спазвайте правилата, поставени на планината. Ако трябва да спрете, направете го на безопасно място, където сте видими за другите и не препятствате пистата. И винаги устъпвайте на скиорите под вас.

Спазвайте пътните знаци.

При движение по склоновете с безопасност пред очи, е от съществено значение да обърнете внимание и да спазвате знаците поставени върху ски пистите. Ето четири ключови причини защо е важно да спазвате знаците за пътя за едно безопасно и приятно ски изживяване:

 1. Безопасност: Знаците за пътя предоставят важна информация за потенциални опасности, като стръмни терени, скали или ледени петна. Игнорирането на тези знаци може да доведе до инциденти и наранявания.

 2. Поддръжка на пистите: Спазването на знаците за пътя помага за запазване на състоянието на склоновете. Следването на определени пътища предотвратява ерозията и щетите на околната среда.

 3. Учтивост към другите: Придържането към знаците за пътя гарантира по-гладко движение на хората по склоновете. Устъпването там, където е необходимо, и следването на указателните знаци подобрява общото ски изживяване за всички.

 4. Съответствие с правилата: Ски курортите имат конкретни правила и разпоредби, изложени на знаци за пътя. Като спазвате тези знаци, избягвате неприятности с властите на курорта и помагате за поддържане на хармонична ски обстановка за всички.

Предаване и Подаване

При скиране, не забравяйте да устъпвате на скиорите, които се движат нагоре, и преминавайте с внимание. Скиорите, които се движат нагоре, имат предимство, затова се уверете, че им оставяте достатъчно място.

Винаги погледнете нагоре, преди да преминете, за да осигурите безопасен и плавен преход.

Отстъпване на път на катерещите се скиори.

При скиране по пистите, се уверете, че устъпвате на скиорите, които се движат нагоре, като знак на уважение към техните права. Ето някои ключови точки, които трябва да помните:

 1. Бъдете Внимателни: Винаги бъдете внимателни към околните, особено когато се приближавате до участъци нагоре.

 2. Устъпете Рано: Ако видите скиор, движещ се нагоре, забавете и устъпете право на път незабавно.

 3. Изберете Правилното Място: Преместете се на страната на пистата, където е безопасно за скиора, движещ се нагоре, да премине.

 4. Комуникирайте: Използвайте ясни жести или устни знаци, за да покажете вашето намерение да устъпите и позволите на скиора, движещ се нагоре, да премине безопасно.

Преминавайте с внимание.

За да се движите по склоновете безопасно, бъдете внимателни при предаването, като устъпвате и преминавате други скиори. Когато преминавате друг скиор, уверете се, че сте обявили вашето присъствие, като веждате учтиво или използвате звънец. Оставете на скиора, който преминавате, достатъчно място и време да коригира пътя си.

От съществено значение е да оцените терена и скоростта си, преди да опитате да преминете, уверете се, че това може да стане безопасно. Винаги преминавайте от ниската страна на скиора пред вас, за да запазите ясна гледка и да избегнете сблъсъци. Помнете, че скиорът отпред има предимство, затова е ваша отговорност да го преминете по контролиран и учтив начин, като уважавате неговото пространство и скорост.

Етикет в лифта

Правилното поведение в опашката на ски лифта е от съществено значение за гладкото и приятно ски изживяване. За да се гарантира, че всеки се забавлява, ето някои основни точки, които трябва да имате предвид:

 1. Уважавайте Опашката: Изчакайте своя ред и не се впрегнете в опашката. Важно е да бъдете търпеливи и учтиви към съкателите и сноубордистите.

 2. Запазете Разстояние: Поддържайте безопасно разстояние от човека или групата пред вас. Това помага за предотвратяване на сблъсъци и осигурява по-организирана опашка.

 3. Подгответе се Предварително: Имайте готов вашия билет за лифт или пропуск и проверете дали вашето оборудване е здраво закрепено. Бъдете подготвени, за да ускорите процеса за всички.

 4. Обърнете Внимание на Сливането: Обърнете внимание на сливащите се линии и следвайте указанията на лифтьора. Слизайте плавно, за да избегнете задръствания и объркване.

Съзнание за изкачвания и спускания

Запазете внимание както към скиорите, като се качват, така и към тези, които слизат, за безопасно движение по пистите. При скиране е от съществено значение да бъдете внимателни към хората около вас, независимо дали слизат от планината или се качват. Скиорите, които се качват, имат право на пътя, затова ако скирате надолу, бъдете внимателни към околните и устъпвайте, когато е необходимо, за да гарантирате безопасността на всички.

При изпреварване на друг скиор, предадете ясно вашите намерения и им осигурете достатъчно място за маневриране. За скиорите, които се качват, останете встрани от пътеката и избягвайте внезапни движения, които биха могли да изненадат скиорите, които слизат. Бъдете учтиви към другите на пистите, това е ключът към гладко и приятно изживяване при ски за всички.

Маниери след каране на ски.

След дълъг ден на пистите, не забравяйте да показвате уважение и внимание към съпътстващите скиори в апре-ски хижа. Ето някои основни маниери за апре-ски, които трябва да помните:

 1. Бъдете Внимателни към Пространството: Апре-ски хижата може да стане претъпкана, затова бъдете внимателни към личното пространство и избягвайте да разпространявате вашето оборудване или вещи по начин, който затруднява другите.

 2. Изчакайте Своя Ред: Независимо дали става въпрос за поръчване на напитка в бара или намиране на маса, бъдете търпеливи и изчакайте своя ред вместо да се вкарвате наред или да бързате напред.

 3. Контролирайте Нивата на Шума: Въпреки че е забавно да празнувате деня на ски, бъдете внимателни към нивата на шума и избягвайте да бъдете изключително шумни или дразнещи за другите, които се опитват да се отпуснат.

 4. Уважавайте Персонала: Персоналът на хижата работи усилено, за да осигури на всеки да се забавлява, затова ги отнасяйте с уважение, кажете "моля" и "благодаря" и не забравяйте да давате подобаваща чаевна за добро обслужване.

Често задавани въпроси

Могат ли начинаещите да използват който и да било наклон, или има определени наклони, предназначени за различни нива на умения?

Трябва да се придържате към склонове, които отговарят на вашето ниво на умения, когато карате ски. Различните склонове са определени за начинаещи, средно напреднали и напреднали скиори. Това помага за осигуряване на безопасност и удоволствие за всички на планината.

Как трябва скиорите да се справят при сблъсък с диви животни на пистите?

Ако срещнете диви животни на пистите, останете спокойни и им осигурете място. Забавете се или спрете, за да не ги изплашите. Помнете, че това е техният дом също. Бъдете внимателни, наслаждавайте се на момента и продължавайте да скиирате безопасно.

Има ли конкретни правила за скиране при лоши метеорологични условия, като силен снеговалеж или мъгла?

При скиране в лошо време като силен снеговалеж или мъгла, отдайте приоритет на безопасността, като останете видими с ярки екипировки, скирайте под контрол и избягвайте рисковани зони. Следвайте маркировките на пистите внимателно и обмислете да правите почивки на определени безопасни зони.

Какъв е протоколът за взаимодействие с патрула по ски или персонала на планината, докато сте на пистите?

Когато сте на пистите, винаги бъдете уважителни и сътрудничете с патрула за ски или персонала на планината. Следвайте техните инструкции незабавно и поискайте помощ, ако е необходимо. Те са там, за да гарантират безопасността и удоволствието на всички.

Има ли традиционни или обичаен практики, на които скиорите трябва да обърнат внимание, когато посещават различни ски курорти по света?

При посещение на различни ски курорти по целия свят, е важно да се запознаете с местните обичаи и традиции. От поздрави до етикет при хранене, приемането на тези практики може да засили вашето ски изживяване.

Заключение

Помнете, етикетът при ски е не само за спазване на правилата, но и за показване на уважение към другите на пистите.

Като отдадете приоритет на безопасността, спазвате пътните знаци, устъпвате на другите, чакате реда си на опашките за канатни лифтове, сте внимателни към скиорите отгоре и отдолу и практикувате добри маниери след карането, можете да осигурите положително изживяване за себе си и хората около вас.

Затова следващия път, когато се спуснете по пистите, запомнете тези учтивости, за да направите най-доброто от своето ски приключение.

Весело ски!

You may also like
Водни спортове

Основният екипировъчен комплект и оборудване за ски, които ви трябват.

1 Mins read
Когато се спускате по пистите, правилната екипировка може да направи цялата разлика във вашето ски изживяване. От правилно слоена облека до защитно…
Водни спортове

Екологичният въздействие на скирането: Практики за устойчивост и опазване.

1 Mins read
Докато се обувате със ски и се спускате по склоновете, някога ли сте си мислили за дълготрайните ефекти, които зимният спорт има…
Водни спортове

Ски съвети за пенсионери: Запазване на активността и наслаждаване на пистите.

1 Mins read
Докато стоите в основата на снежната планина и предвиждате пътеките пред вас, подготовката за предизвикателното, но наградно пътуване прилича на нещо уникално….