Спускането със ски е спорт, при който скиорите се състезават за скорост по трасе за спускане, маркирано с вратички, съставени от сдвоени пръти, разположени на разстояние най-малко 8 метра (26 фута), през които състезателят трябва да премине. Преди да се състезават индивидуално, състезателите провеждат поне едно тренировъчно спускане с времеви интервал от една минута в ред, определен от предишните им постижения. Победител е индивидът, който изминава трасето за най-кратко време, като не пропуска нито една врата.

Една от оригиналните алпийски дисциплини, заедно със слалома, е спускането със ски. Международната федерация по ски (FIS), световният ръководен орган на ски спорта, го признава за легитимен спорт през 1930 г., а през следващата година се провеждат първите световни първенства по спускане. През 1936 г. в Гармиш-Партенкирхен, Германия, спускането дебютира на Олимпийските игри в комбинирано състезание (включващо спускане и слалом). През 1948 г. в Санкт Мориц, Швейцария, спускането се провежда за първи път като състезание за олимпийски медали.

Трасето за спускане при мъжете в международните шампионати обикновено е с дължина от 2,4 до 5 километра (1,5 до 3 мили), с денивелация 1000 метра (3281 фута) и терен със стръмност и трудност, съответстващи на таланта и издръжливостта на участниците. При жените трасето е с дължина от 1,6 до 2,5 километра (от 1 до 1,5 мили), с максимална денивелация от 700 метра (2 297 фута). Трасетата се измерват с време, а не с разстояние – например спускане за две минути. В състезанията по спускане средната скорост на победителя е от 40 до 50 мили в час (64 до 80 км/ч). На определени къси трасета се постигат скорости над 100 мили/ч, въпреки че тези състезания не се класифицират като официални състезания по спускане. (За повече информация вижте “Бързо каране на ски”.) Скиорите се прибират в позиция “туик” на по-правите участъци от състезанието, за да бъдат по-аеродинамични и да увеличат скоростта си. В състезанието по спускане се използва уникален извит скиорски прът, който позволява по-тясно прибиране.

Съвети за безопасност

  • Предсезонната подготовка и тренировки трябва да се провеждат с цел подобряване на физическата форма, силата и гъвкавостта.
  • Преди да отидете да карате ски за деня, загрейте и се разтегнете, карането на ски, за да загреете, не е добра идея. След ски сесия се охладете за около 10-15 минути с упражнения с ниска интензивност като ходене и разтягане.
  • Уроците по ски се препоръчват за начинаещи скиори, за да се научат да използват правилно екипировката, да развият способности и тактики и да усвоят скиорския етикет.
  • Съвети за безопасност при спускане със ски От решаващо значение е да се планира предварително.
  • Преди да започнете да карате ски, преценете снежните условия и ги вземете предвид, както и нивото си на опит.

Ако се случи нараняване

  • Алармирайте ски патрула, ако сте ранени или се натъкнете на пострадал скиор. Един човек трябва да остане при ранения скиор, ако има такъв.
  • Уверете се, че всички пострадали скиори получават подходяща първа помощ и лечение и завършват рехабилитация, преди да се върнат на пистите.

Скачане със ски по склоновете – околна среда

Разположение на терена

Спускането със ски изисква заледен терен, като например планина или хълм, покрит с лед, за да могат глайдерите да се плъзгат по него до дъното. По-голямата част от спусканията със ски се извършват в заснежени планини, особено с лесни за завъртане всевъзможни планински ски по покрити с лед склонове, като се плъзгат по тях и се спускат до основата на хълма.

Размери на полето

В повечето случаи решението се взема от комитета или клуба, който е домакин на състезанието. Дължината е определена и участниците трябва да са готови да се плъзгат по нея, достигайки 130 км/ч. Преминаването на тези скорости не представлява проблемно усилие за скиорите. Разстоянието оценява решителността и скоростта на скиора.

Заради своята необятност и достатъчно пространство планините са най-фантастичният избор за тази игра.

Скиорско оборудване за спускане със ски

Карането на ски е много забавно, а с подходящата екипировка е най-добрата игра със зарове в историята. Трябва да се използва подходящото оборудване, за да се одобри играта спускане със ски. По-долу е представен списък на оборудването за играта.