Сърфингът е популярен воден спорт на открито, който се практикува предимно по бреговете на океаните и моретата. При това занимание спортистът, наричан често сърфист, започва на определено разстояние от брега и се приближава към него, докато стои на дъска за сърф и е задвижван от вълните.
Въпреки че сърфът съществува от поколения, той става популярен едва в началото на ХХ век на Хавайските острови. Професионалните състезания по сърф започват едва през 1975 г. Преди това дъските за сърф са били изработвани от дърво, което ги е правело по-големи и по-тежки. Съвременните дъски за сърф обаче се състоят от фибростъкло, което ги прави по-леки и по-лесни за транспортиране.

Сърфингът зависи изцяло от техниките, които сърфистите изпълняват, докато се носят по вълните. Някои от най-разпространените маневри са cutbacks, carving, floater, tube ride и top-turn.
Сърфистите трябва прецизно да преценяват формата на всяка вълна, интензивността и посоката на вятъра, височината на прилива, течението и много други променливи, за да карат успешно вълна.

Сърфистите се оценяват в професионалните сърф състезания по различни фактори, включително отдаденост, степен на трудност, изобретателни и прогресивни маневри, комбинация от основни трикове, разнообразие от скорост, сила и каране по течението. Всяко каране се разглежда от жури от съдии и получава оценка между 5 и 10 точки. За да се определи победителят в състезанието, двете най-високо оценени карания на всеки сърфист се събират.

През цялата година по целия свят се провеждат професионални турнири по сърф за мъже и жени. От февруари до декември всяка година Световната сърф лига, най-висшата регулираща организация в този спорт, организира шампионски турове за мъже и жени, които са най-популярните първенства в този спорт.

Завършвайте маневрите бързо

Не разполагате с лукса на времето при малките вълни. Ако забележите пред себе си стръмен участък “whackable”, трябва да го ударите, преди да се срути в краката ви. В резултат на това придобивате по-чувствителен стил на сърфиране. Без да се налага да правите протяжен дънен завой, ще знаете как бързо да добавите допълнителен натиск върху опашката, за да постигнете кратката проекция нагоре.

Отстъпите също трябва да се изпълняват с много по-бързо темпо от обичайното. Нямате време за големи, криволичещи дъги; трябва да пресечете плътна линия, за да се върнете обратно в джоба и отново да се върнете.

Изпробвайте няколко различни дъски

Малките вълни ви позволяват да се упражнявате с други видове дъски, ако по принцип не сърфирате с риби или алтернативни плавателни съдове. Почти вероятно ще оцените лекотата, с която можете да гребете, по-дългите, по-обмислени линии и различните видове поток, които по-обемните кораби осигуряват.

Завъртете се на мини-мал и опитайте да си проправите кръстосани стъпки по палубата. За да се справите с тази дъска, практикувайте сгъване на задното си коляно надолу и се наслаждавайте на бриза над гъстите зони, които обикновено биха потопили шортборда ви.

Отказ от отговорност: карането на мини-мал е много забавно през първите няколко пъти, но ако вълните останат малки за повече от месец, може да се окажете в депресия.

Добри вълни

Ще бъдете шокирани, когато боговете на вълните ви изпратят малко сок, ако прекарате няколко седмици в коригиране на стила си, като се уверите, че имате свръхнисък център на тежестта, и си пробивате път през малки вълни. Като начало ще поддържате ниво на физическа подготовка за сърфиране, което в противен случай би се влошило. Второ, ще сте свикнали дотолкова да се борите за скорост и плавност, че ще летите по здрави вълни.

Упоритата работа и внимателната практика се отплащат и вие ще сте готови да се възползвате от значимите си възможности, когато те се появят. Когато става въпрос за сърфиране, вие сте в него, за да го спечелите. Ако имате възможност, излезте навън и извлечете максимума от сърфирането, независимо дали то изглежда вълнуващо или скучно, в добри или лоши времена.