Познаването на физическите концепции, които са в основата на водните ски, е полезно за разбирането на това как работи спортът. Няколко елемента влизат в игра по време на водни ски.

За начало се запознайте с основните характеристики на водата. Турбулентните и ламинарните течности са два вида течности в движение. Ламинарната вода е по-гладка от турбулентната вода, която има грапава повърхност и аномалии в движението си. Числото на Рейнолдс е формула, която се използва за сравняване на двата вида вода:

v = Re = P (плътност) x L (дължина на препятствието) x V (скорост на потока) (вискозитет или вътрешно триене)

По-високото число на Рейнолдс предполага, че течността е по-турбулентна. По-ниска цифра показва ламинарна вода, която е идеална за водни ски поради гладкостта и способността си да поддържа постоянен поток.

Уверете се, че върховете на ските ви стоят далеч от водата, преди да излетите. Позата ви ще създаде натиск, който ще устои на силата на лодката, когато тя започне да ви дърпа, като повдигне върховете на ските от водата. Асансьорът, който ще ви изведе от водата, идва от наклона на ските. Докато пътувате напред с наклонен нагоре накрайник на ски, водата ще се свърже с вашата ски, карайки я да отскочи надолу. Това ще накара ските и вас да се издигнете във въздуха. Ще останете на повърхността, докато възходящата сила на водата е равна на силата на гравитацията надолу, а оттам и теглото на скиора. Теглото на скиора, ските и въздуха над водата се определя от гравитацията, която е постоянна сила. Тежестта над повърхността на водата се уравновесява от водата.

Според Третия закон за движението на Нютон всяко действие има еднаква и противоположна реакция. Лодката ще започне да ви дърпа, докато ускорява. В резултат на това ще упражните еднаква и противоположна сила срещу лодката. Казано по друг начин, ще се облегнете назад, за да се противопоставите на силата на лодката. Лодката ще ви издърпа нагоре и ще излезе от водата, тъй като нейната сила е значително по-голяма от вашата.

На следващата страница ще научите повече за законите на движението.

Центростремителна сила и водни ски

Скоростта, с която ви тегли лодката, е друг важен аспект от физиката на водните ски. 150-килограмов индивид изисква средна скорост от 20 до 25 мили в час (32 до 40 км/ч). Когато скиорите използват само една ски, обаче, темпото трябва да се увеличи, тъй като има по-малко повърхност във водата, върху която да се натрупа натиск.

Силата на теглещото въже, която се причинява от движението на лодката напред, и силата на водата върху ските са двете основни сили, които действат върху вас, когато бъдете теглени по права линия зад лодка. Ако въжето за теглене се държи опънато, ще вървите със същото темпо като лодката.

Центростремителната сила се образува, когато пътувате в посока, перпендикулярна на лодката над следа, вълната, създадена от лодката и нейния двигател. Когато тялото се движи по кръгов път около друг елемент поради сила, привличаща тялото към централния обект, това е известно като центростремителна сила. Помислете за спътник, който обикаля около Земята. Гравитационното привличане поддържа спътника да пътува по кръгов маршрут около Земята в този пример. Въжето поддържа скиорът да се движи в кръг около лодката по време на водни ски. Един елемент се ускорява, докато обикаля крива. В резултат на това, когато скиорът по вода започне да обикаля лодката в завой, той или тя ускорява. Ще се движите по-бързо от теглещата лодка, когато центростремителните, водните и лодковите сили действат върху вас едновременно. Тези сили са изобразени на диаграмата по-горе.

Сега, когато разбирате физическите основи на водните ски, ще научите как да се изправяте на ските си.

Основи на водните ски

Изключително важно е да имате комуникационна система между вас и хората на вашата лодка, преди да започнете да карате водни ски. Ето някои често използвани сигнали с ръце.

За водни ски седнете във водата със свити колене и тежестта ви преместена към задната част на ските ви, позволявайки на предните върхове на ските ви да стърчат във водата. Поддържайте равновесието си; силите, които ви натискат и дърпат, ще затруднят поддържането на равновесие. Лодката ще започне да ви дърпа, докато ускорява. Всичко, което трябва да направите в този момент, е да се изправите. Дръжте ръцете си прави пред себе си и гърбът изправен, но огънете коленете си, за да постигнете това. Ако искате да потренирате, преди да излезете на езерото, опитайте да изпънете ръцете си прави и да се спуснете на стол няколко пъти у дома, за да усетите действието.

Трябва да поддържате коленете си свити, след като започнете да се плъзгате. Това ще помогне за абсорбирането на всякакви потенциални неравности. Не забравяйте да останете зад лодката, докато се върти, докато карате ски. В този случай ще бъдете вътре в следите на лодката или във вълните, причинени от лодката. Ако следвате лодката отстрани, извън следите, ще ви хвърлят много, когато се обърне. Можете да опитате да навигирате, да режете и да скачате извън събуждането, докато трупате опит.

Седнете на ските си и пуснете въжето whbg трябва да спрете. По този начин ще можете да се плъзгате за малко, преди да кацнете безопасно. Не е добра идея да се опитвате да скочите със ски в дока. Вместо това влезте за безопасно кацане далеч от всякакви потенциални сблъсъци.